Partidul Piratilor

Rasfoind net-ul, am aflat si eu azi despre acest partid, si ma simt dator sa ii fac putina reclama.

De ce ar trebui sa ne intereseze despre asta? Pentru ca in timp ce imi citesti blogul, probabil folosesti un Windows piratat, probabil asculti un mp3, sau te gandesti sa te uiti la un film, pe care tocmai l-ai luat de pe un torrent. Inca de prin anii ’90, toti cei ce folosesc un software fara sa-l plateasca, sau indraznesc sa dea prietenilor o muzica sau un film sunt numiti pirati. Asa ca hai sa recunoastem, suntem pirati cu totii.

Generalizand putin lucrurile, ajungem la problema accesului la informatie. Societatea umana a evoluat, datorita faptului ca a fost capabila sa-si transmita informatiile de la o generatie la alta. In plus, sa comparam progresul tehnologic din perioada in care cartile se gaseau doar sub forma de manuscrise cu cel de dupa inventia tiparului.

In zilele noastre, avem mijloace mult mai eficiente de a raspandi informatia. Mijloace la care acum un secol, nici macar nu se putea visa.

Dar in calea acestui acces la informatie, sta copyright-ul…

Stiati ca pana in 2038, este ilegal sa reciti poezia „Zdreanta”, in public?

Din statutul Partidului Piratilor :

Art. 4 În conformitate cu programul său politic, Partidul Piraţilor:

a) promovează valori precum accesul neîngrădit la informaţie, ştiinţă şi artă, libertăţiile personale, dreptul neîngrădit la liberă exprimare şi dreptul la intimitate.
b) promovează iniţiative care să conducă la apariţia unor norme legale care să oblige instituţiile statului să respecte drepturile constituţionale ale cetăţenilor

O alta problema cu care se confrunta Romania este conservatorismul in privinta tehnologiei, din partea parlamentului. Ati auzit probabil de proiectul „one laptop per child”.

Oare de ce copii romani nu au primit laptopuri?

Pentru ca proiectul legislativ nu a trecut de parlament. Pentru ca senatorii nostrii n-au fost in stare sa inteleaga faptul ca un laptop e bun, chiar daca nu ruleaza Microsoft Word pe el, si ca exista alternative free la acesta.

Momentan, Partidul Piratilor strange semnaturi pentru a se infiinta. In alte tari europene, acesta exista, si chiar e reprezentat in Parlamentul European. Chiar daca e la inceput, merita suport din partea noastra.

Reclame
Published in: on septembrie 8, 2009 at 00:10  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://just1coder.wordpress.com/2009/09/08/partidul-piratilor/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: