Lobby pentru calculatoriști

Acest mesaj se adresează colegilor de facultate, din anul 3, care la anul vor să urmeze specializarea Calculatoare. Pentru ceilalți cititori, îi rog să citească doar dacă sunt interesați să știe cum decurg lucrurile la poli.

Dragi colegi,

După cum știți, în urma discuțiilor cu domnul Nedevschi și doamna Potolea, s-a ajuns la consensul de a ni se permite libertatea de a alege ce materii dorim să urmăm în anul 4, în cadrul specializării alese, cu anumite restricții. Trecând peste faptul că această libertate o are orice student dintr-o universitate decentă din vest, o să vă prezint în continuare cum stau lucrurile.

Până anul trecut, opțiunile erau reduse la două liste de materii. Aveai un trunchi comun, apoi pentru restul materiilor se alegea între două liste. Metoda asta mi s-a părut foarte proastă, deoarece dacă dorești să alegi o anumită materie(exemplu personal: vreau să fac licența cu un anumit profesor), vei fi obligat să iei celelalte materii la pachet.

Eu nu vreau să fac semestrul următor vreo materie cu Baruch, și cred că nimeni nu vrea. Unii i-ar putea lua apărarea că e un profesor corect… corect pe naiba. L-am întrebat la curs în ce ordine să mergem la colcviu, și răspunsul a fost ceva de genul: ”Prima semigrupă să meargă de la 4, cealaltă de la 6. Chiar dacă în timpul semestrului ați mers și altfel, aș dori ca la colocviu să veniți cum trebuie”. Ajuns la 6 la colocviu, stimabilul profesor avea următoarea problemă: avea n foi, iar în sală erau n+1 drone. Așa că soluția găsită a fost ca ultimele 3 drone să plece acasă, printre care s-a numărat și subsemnatul. Nu conta că subsemnatul era alfabetic, în a doua jumătate a grupei, după lista domnului Baruch aveam mai multe prezențe de la 4, așa că trebuia să îi ghicesc intenția și să vin atunci. Cine s-ar fi putut gândi să multiplice(chiar și prin copiere manuală) unul dintre subiecte, pentru ca toate cele 3 drone rămase să-și poată da colocviul. Și ca să nu se supere o dornă, chiar dacă avea 2 subiecte, a preferat să le amâne pe toate 3 pe vineri.

Dragii mei colegi, așa suntem tratați la poli, și exemplul de mai sus nu e unul singular. Problema vine de sus, fiindcă banii se dau pe numărul de studenți, nu pe calitate. E și normal că interesul e să fie cât mai mulți, și să fie tratat ca un grup, ca o cireadă de vaci de muls, și nu ca indivizi.

Totuși, în urma discuțiilor avute, am obținut un grad mai mare de individualism: Toate materiile opționale sunt în perechi. Din fiecare pereche, studenții își vor putea alege câte o materie. Nu e ca și la universitățile din afară, unde studenții trebuie să își aleagă materii încât să totalizeze numărul de credite(nouă oricum creditele nu ne folosesc la nimic, sunt doar decorative), dar este un pas în plus spre libertate. Ceea ce s-ar putea să pună însă bețe în roate acestui proiect, este sistemul informatic, conceput special să ne trateze în turme, nu individual. Deoarece fiecare student aparține unei grupe, și grupele trebuie să aibe aceleași materii, e cam greu să se introducă în calculator individualismul descris mai sus. Dacă acest lucru nu va fi posibil, atunci măcar se va ține cont de opțiunile noastre, încât cele două liste să fie pe măsura acestora.

O să vă prezint în continuare opțiunile alese de mine și o parte din colegi, împreună cu motivele alegerilor. Vă invit să discutăm aceste opțiuni, pentru a ne putea pune cât mai mulți de acord. Dacă un grup suficient de mare de studenți cu medii mari vor alege aceleași materii, sunt foarte mari șanse să putem forma o grupă care să avem materiile respective.

 • Opțional 1: Calcul paralel și distribuit. Pe lângă faptul că alternativa e Baruch, am înțeles că materia e chiar ok, profa e de treabă. Nu cred că vor fi multe discuții la punctul acesta.
 • Opțional 2: Proiectarea sistemelor de operare. Profesorul care predă această disciplină este Adrian Coleșa, după părerea mea unul din cei mai OK profesori de la poli. Materia e destul de interesantă, și în plus, alternativa este domnul Gorgan, unde examinarea este destul de strictă(cei din seria a 2-a, să întrebe colegii din prima serie despre SPG).
 • Opțional 3: Sisteme de recunoaștere a formelor. Materia aceasta cred că are legătură cu PI, mie mi s-a părut destul de interesant, și cred că reprezintă ceva de viitor, indiferent ce domeniu ați alege în continuare. Ca o bilă neagră pentru alternativă, Proiectarea translatoarelor ar fi o continuare la LFT, unde cu toată bunăvoința domnului Negrescu, nu cred că s-a învățat mare lucru. Oricum, nu știu cât de multă lume e interesată de minunata lume a compilatoarelor(nu am fost sarcastic la remarca anterioară).
 • Opțional 4: Marketing. Aici să fiu sincer am fost tentat să aleg Cultura și civilizația europeană, deoarece îmi place istoria, dar totuși marketing-ul e ceva mai util. Și la examinare, am auzit că se face similar cu management-ul, și e mai puțin de memorat.
 • Opțional 5: Programare paralelă. Tendința în domeniul calculatoarelor este de a lucra distribuit, pe mai multe sisteme. Această materie întregește gama de cunoștințe pe care trebuie să le avem, legate de ramura respectivă.
 • Opțional 6: Proiectarea rețelelor de calculatoare. Din nou, tendința din domeniul nostru dă toate argumentele. Și bazele de date au importanța lor, dar cred că rețelistica primează.

Aștept în continuare păreri pro și contra. Deasemnea aș dori să știu câți ar fi de acord cu materiile mai sus menționate, eventual dacă aveți alte păreri, așa că nu vă sfiiți la comment-uri. Până la urmă fiecare este liber să completeze ce dorește în cererea depusă, și sincer sper ca opțiunile să fie respectate. În caz contrar, sper să avem cât de cât o uniformitate, pentru a nu fi forțați din nou să alegem materii pe care chiar nu le vrem.

Reclame
Published in: on mai 26, 2010 at 22:51  Comments (15)  

The URI to TrackBack this entry is: https://just1coder.wordpress.com/2010/05/26/lobby-pentru-calculatori%c8%99ti/trackback/

RSS feed for comments on this post.

15 comentariiLasă un comentariu

 1. Eu sunt de acord!!!:P(cine s-ar fi gândit?!) O sugestie….ai putea sa scoţi mai bine in evidenţă opţiunile, că am impresia că unii care vor intra n-o să aibă răbdare să citească tot:P

 2. Cred ca incurci programarea paralela cu sisteme distribuite.

  • Se poate, despre respectiva materie nu sunt foarte bine documentat. Dacă ai informații ce ar putea fi utile, te-aș ruga să ni le împărtășești.

 3. Si ce parere au colegii tai cu medii mai mici? Stii ca daca prea multa lume are aceleasi optiuni, cei cu medii mici vor fi automat redistribuiti la optiunile alternative (la urma urmei toti profesorii trebuie sa isi faca materia). Nu cred ca lumea o sa fie incantata sa nu aiba de ales doar din cauza ca nu mai au loc.

  • Până anul trecut, fiecare student trebuia să aleagă un pachet, din cele două. Respectarea opțiunii se făcea în orindea mediilor, deci și atunci, colegii cu medii mai mici nu prea aveau de ales, și erau repartizați acolo unde mai rămâneau locuri.
   Consider că schimbarea propusă este benefică atât pentru colegii cu medii mari, cât și pentru cei cu medii mici. În primul rând, cei cu medii mari vor primi exact materiile dorite, fără să fie obligați să aleagă ceva ce nu vor să urmeze. Unui coleg cu medie mai mică, poate nu îi vor putea fi respectate toate opțiunile, dar măcar o parte din acestea vor fi, spre deosebire de situația anterioară în care un student cu medie mică alegea un pachet cu materii și primea exact pachetul opus.

   • Saracii cei cu medii mai mici, il primesc pe dl Baruch. Trist, trist.
    Eu as fi ales aproximativ aceeasi lista, cu exceptia proiectarii sistemelor de operare. Personal, as prefera proiectarea interfetelor utilizator, mi se pare mai utila. Intr-adevar, Adrian Colesa e de treaba, dar consider ca mai bine mai „indur” un semestru cu dl Gorgan si notarea severa decat sa fac ceva care nu cred ca o sa imi foloseasca. Ce se intampla daca nu suntem toti perfect de acord pentru a face o grupa cu exact aceleasi preferinte?…

 4. alea-s povesti cu sistemul informatic. daca nu ii gandit cu fundul, se poate modifica usor, doar is niste nenorocite de scripturi sql. astea-s pretexte sub care se ascunde nepasarea crasa a profesorilor fata de studenti.

 5. La voi se face după medii. La noi e primul venit primul servit (plus bătaie de joc că ne anunță că schimbă specializările cu 3 săptămâni înainte de a le alege)

 6. @Emanuela: În mod normal asta e și ideea discuției cu decanul, să nu aleagă toți aceeași listă, fiecare student să meargă la materiile pe care le vrea. Mi se pare că după 3 ani, deja studenții se cam decid, măcar în linii mari, ce direcție vor să urmeze, și ar trebui lăsați să meargă pe direcția lor, nu să li se bage și alte chestii pe gât.
  Cu toate acestea, lucrurile se mișcă greu(de exemplu, ieri s-au dus niște colegi cu cererile, iar secretara nici măcar nu era informată despre schimbare). M-am gândit că dacă totuși nu se poate implementa noul sistem anul acesta, măcar, în ultimă instanță să se modifice cele două pachete, astfel încât separarea să coincidă cu opțiunile celor mai mulți studenți. Totuși, sperăm să nu se ajungă aici, așa că feel free să alegi exact materiile pe care le vrei.

  @Mithrandir: Și uite așa se plâng ai noștri că nu avem facultăți în top 500… până ce studenții nu vor fi tratați ca indivizi, nu avem nici o șansă.

 7. I’m in! Acestea ar fi si optiunile mele. Chiar sunt curios daca in cele din urma se vor tine cont de alegerile noastre sau vom ajunge si noi in situatia de a alege din 2 pachete mari. Eu personal sunt cam sceptic…

  • Da, să fiu sincer și eu sunt puțin sceptic. Dacă nu aș fi fost, n-ar mai fi existat postul acesta pe blog, și ar fi fost de ajuns anunțul pe grup ”alegeți fraților ce materii vă poftește inima”. Trag totuși speranța că ceva tot se va face, so keep your fingers crossed.

 8. daca se ramane la varianta cu pachete, aveti grija sa nu aveti surprize ca vi se schimba o materie in pachet cu alta din semestrul 2 in ultima zi in care se mai pot depune optiuni. Cei din anul 4 au patit asa ceva : materia Sisteme Bazate pe Cunostinte(Knowledge Based Systems) s-a schimbat cu Sisteme de Intrare Iesire(Input Output Systems), cea din urma fiind predata de preaiubitul nostru profesor Baruch Zoltan Francisc.

  • Da,dar dupa ce au facut faza asta, puteai sa mergi sa iti schimbi optiunea:P, asa ca …

 9. Cam ai dreptate la ce ai scris in legatura cu facultatea atata doar ca te cam inseli putin cum sunt materiile astea:), Presupun ca esti la sectia romana, nu?[nu ma cauta, datele de identificare introduse nu sunt ale mele:P]

  • Vrem egalitate dar unii să fie mai egali ca alții. Și să se mai și laude că sunt mai egali.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: